Saveti za izdavanje nekretnina

Prestavljamo vam par saveta koje bi bilo poželjno da se pridržavate prilikom izdavanja nekretnina, bilo da ste zakupac ili zakupodavac.Zakupci

Prvi i osnovni savet je da razmenite kontakt podatke kao što su ime i prezime, podaci iz licne karte, brojevi telefona, ne ovisno od toga da li zaključujete ugovor ili ne.

Ukoliko nekretninu iznajmljujete preko trećeg lica koje nije vlasnik same nekretnine obavezno zatržite pismeno ovlašćenje od strane vlasnika nekretnine kojom se to treće lice ovlašćuje da iznajmljuje nekretninu, znate da postoje brojne prevera ovog tipa zato budite oprezni.

Ako iznajmljujete nekretninu od pravnog lica a posebno ako je ta nekretnina poslovni prostor imajte u vidu da se obračunava porez a samim tim i zakupnina će biti veća.

Prilikom zakupljivanja nekretnine obavezno proverite da li ima dodatnih troškova pored plaćanja zakupnine. Obično su to telefonski računi, računi za komunalije, struju itd. Kao i odrzavanje dvorišta, lifta pomoćnih objekat. Jednostavno uvek budite dobro obavešteni.

Bitna stavka je i otkazni rok, koji bi bilo poželjno unapred utvrditi sa zakupodavcem. Znači prilikom dogovora utvrdite koliki je vremenski period koji unapred morate da obavestite zakupodavca da prestajete za zakupom.

Normalno je da zakupodavac jednom u mesec dana dodje da obidje i proveri zakupninu. Po pravilu trebao bi da se najavi najmanje 1 dan unapred. Svrha njegove posete je da proveri u kakvom je stanju zakupnina, kakvo je stanje aparata ili uredjaja, da pregleda račune, kao i plaćanje zakupnine. Poželjno je da budete prisutni prilikom zakupodavčevog obilaska. Sve ovo može i drugačije da se ugovori prilikom sklapanja ugovora.

Ako se u samoj nekretnini koja se iznajmljuje nalazi dosta vrednihiI skupocenih stvari naš predlog vam je da priliko sklapanja ugovora popišete sve te stvari kako kasnije ne bi imali problema. Oduzeće vam malo vremena ali značiće puno.

Na kraju vaše je da plaćate zakupninu a zakupodavac je dužan da vam obezbedi mirno korišćenje nekretnine.

 

Zakupodavci

Sve gore navedene stavke koje smo predoćili vezane za zakupca odnose se i na zakupodavca.

Prilikom izdavanja vase nekretnine dobro je informisati se o visini zakupnina nekih sličnih nekretnina. Cenu treba formirati u normalnoj razmeri sa ostalim sličnim nekretninama. Ne savetujemo vam preveliko podizanje cena u odnosu na slicne nekretnine jel lako mozete ostati bez poštenih zakupaca čekajući onog koji će vam dati vašu visoku cenu. Kao što nije dobra veoma velika cena isto tako nije ni veoma niska, tako da raspitajte se i pronadjite odgovarajucu cenu koja će svima biti korektna.

Posle cene bitna informacija je Ko vam ulazi u stan. Pokušajte da saznate što je vise moguće informacija o potencionalnom zakupcu.

Slično kao i kod saveta za prodaje nekretnina (bilo bi poželjno da i ovo pročitate) i ovde je veoma važan prvi utisak.

Ostavite što je moguće bolji prvi utisak i šanse za izdavanje vaše nekretnine će se drastično povećati. Potencionalnog zakupca nemojte nagovarati , pričajte mu neke lepe stvari o vašoj nekretnini kako bi se osaćao opuštenije i prirodnije. Budite ljubazni i strpljivi.

Potencionalni zakupci svojim primedbama i sugestijama mogu da vam pomognu. Slušajte ih pažljivo i iskoristite njihovo vidjenje stvari. Kako dobrih tako i loših.

Redovno odrzavajte higijenu vase nekretnine. Nikada ne znate kada će kupac proci i videti vašu nekretninu. Iznesite sto je vise moguće privatnih stvari kako se kupac ne bi osecao nelagodno. Provetravajte i namestite stvari u vašoj nekretnini najpogodnije za razgledanje. Učinite sve što je moguće da se vaš kupac oseća prijatnije.

Poželjno je da se od zakupca na početku uzme deposit koji je obično u visini jedne mesečne zakupnine. Ovo jeste malo nezgodnije ali sa tim vi se osiguravate u slučaju da prilikom izlaska zakupac nije izmirio račune ili je oštetion nešto od vašeg inventara. U slučaju da je zakupac ispoštovao sve kao i da nije naneo nikakve štete vašoj nekretnini prilikom prestanka zakupa deposit se vraća zakupcu.

Ako postoje želje zakupca da renovira nekretninu ili menja nešto u samoj nekretnini obavezno se unapred dogovorite sa njim.

Obavezno razgovarajte sa zakupcem o osobama koje će boraviti i koristiti vašu nekretninu i kao od zakupca uzmite njihove lične podatke.Ovo su neki saveti koje vam mi toplo preporučujemo kako i vi ne bi bili jedni od mnogih koji su zanemarili mnoštvo bitnih stvari pa na kraju bili prevareni.

Join The Discussion

*

Compare listings

Compare