Jedna od najskupljih nekretnina na svetu

Sa bogatstvom od 78,9 milijardi dolara suosnivač Majkrosofta Bil Gejts najbogatiji je čovek u Amrici. Zato ni najmanje nije čudno što ima tako ekstravagantnu kuću – njegova vila “Xanadu 2.0” u Medini u Vašingtonu građena je sedam godina i koštala ga je čak 63 miliona dolara. Ona se prostire na 6.000 kvadratnih metara i ne oskudeva u svakakvim tehnološkim pomagalima. Ovo su neke od najčudnijih činjenica o njoj.
1) Danas vredi 123 miliona dolara

Gejts je zamljište na kom je izgrađena vila platio 2 miliona dolara 1988. godine, a na izgradnju zdanja potrošio je 63 miliona, ali se ispostavilo da je dobro uložio, jer prema ovogodišnjoj proceni njegova vial vredi 123,54 miliona dolara.

2) Za njenu izgradnju utrošeno je 1.200 kubnih metara drveta

Kuća je izgrađena od Daglasove jele stare 500 godina, a na njoj je radilo 300 radnika (100 njih su bili električari).

3) Visokotehnološki sistem senzora gostima omogućava da kontrolišu toplotu i osvetljenje u sobi

Kada mu dođu gosti, dobijaju uređaj kojim se upravlja svim senzorima u kući. Oni mogu da menjaju temperaturu i jačinu osvetljenja po svojoj želji. Zvučnici skriveni iza tapeta pronose muziku kroz celu kuću ukoliko to želite.

4) Kuća koristi prirdono okruženej da smanji gubitak toplote

Kuća je ciljno izgrađena na mestu na kom je izgrađena i okružena je prirodom radi lakšeg regulisanja temperature.

5) Slike na zidu možete promeniti pritiskom na jedno dugme

Kompjuterski ekrani koji se nalaze u kuću svi zajedno vrede 80.000 dolara. Svi na ekran mogu da podese svoju omiljenu sliku ili fotografiju. Sve one su smeštene u uređajima koji vrede 150.000 dolara.

6) I bazen ima svoj podvodni muzički sistem

Bazen dug 18 metara nalazi se u sopstvenoj zgradi, koja ima 350 kvadratnih metara. Tamo su smeštene i svlačionica sa četiri tuša i dva kupatila.

7) Postoji soba sa trambolinom sa plafonom visokim šest metara

Ne zan se kolika je trembolina u toj sobi, ali pored nje vila sadrži i prostor za vežbanje koji zauzima 230 kvadratnih metara i u kome se nalaze sauna i odvojene svlačionice za muškarce i žene.

8) Ogromna sala za prijeme može da primi i do 200 gostiju

Hala koja zauzima površinu od 200 kvadratnih metara može da primi 150 ljudi na večeru, a ako se u njoj priređuje koktel-žurka, komotno se može smestiti 200 ljudi. Kamin širok tri metra dominir ana jednom od zidova, dok se na drugom nalati ekran dug skoro sedam metara.

9) Vila ima 24 kupatila, od kojih 10 ima kade

Broj kupatial je opravdan samo u slučaju veoma velikih žurki.

10) Šest kuhinja

Sve kuhinje se nalaze u različitim delovima kuće, da bi osoblje koje radi u njima moglo da isprati velike odgađaje.

11) Ogromna biblioteka sa rukopisom koji vredi 30 miliona dolara

Biblioteka koja zauzima skoro 200 kvadratnih metara iam zasvođeni plafon i dve tajne police za knjige, od kojih jedna ima bar sa pićem. U njoj se nalazi i “Codex Leicester”, rukopis Leonarda da Vinčija koji je 1994. Gejts kupio na aukciji za 30.8 miliona dolara.

12) Kućni bioskop sa plišanim sedištima za 20 gostiju

Bioskop je dizajniran u art deko stilu, sa udobnim stolicama sa nasloniam za ruke i kaučima, a sadrži i mašinu za kokice.

13) Gejts ima omiljeno drvo i ono se elektronski nadgleda 24 sata dnevno

Gejts se navodno vezao za 40 godina staro drvo javora koje je izraslo u blizini kolovoza. Njega nadgleda kompjuter, a ako duže vremena nema padavina, voda se uatomatski pumpa u njega.

14) Veštački potok se redovno puni ribom

Potok i zemlja oko njega održavaju se kako bi rešili svaki problem koji mogu da naprave veliki zidovi imanja. U vodu se redovno ubacuju lososi.

15) Pesak na plaži uvezen je sa Kariba

Svake godine na Gejtsovu plažu dovoze se velike količine peska za Svete Lusije.

Join The Discussion

*

Compare listings

Compare