“Jedu” struju: TA peć za 2 sata duplira račun

Beograd — Nakon što su meteorolozi saopštili da je protekli mesec bio najhladniji još od 1964.godine, mnogi građani Srbije bili su prinuđeni da se dogrevaju

Zbog toga su i računi za struju bili veći u odnosu na prethodne zime. Istraživali smo šta to najviše troši struju i na šta bi građani morali da obrate pažnju.

Svi pamtimo februar 2012. godine kada smo bili zakovani ekstremno ledenim talasom, ali kako navode meteorolozi, ovaj januar je daleko hladniji od tog februara.

Zbog vrlo hladnog vremena, potrošnja električne energije tokom decembra prošle godine i januara ove, veća je za čak 560 miliona kilovat-sati u odnosu na period od pre godinu dana.

“Previše su bile niske temperature, tako da je to logično, nema tu šta. Ovo je zaista bila vanredna situacija”, kaže jedan od sugrađana.

Jedni kažu da ih je centralno grejanje spasilo, a drugi kažu da se snalaze sa drvima i ugljom. “Onaj ko nema para štedi i smrzava se”, dodaju.

Ali i kada se nema novca, a temeprature se kreću i do -15 stepeni, mnoga domaćinstva prinuđena su da se dogrevaju.

Ipak činjenica je da malo ko od potrošača zna da dva ili tri sata dodatnog uključivanja kvarcne grejalice ili uljanog radijatora može čak za trećinu da uveća račun za struju, dok dodatno uključivanje TA peći tokom dana, na recimo dva sata, može i da duplira račun.“Ako bismo uzeli da se prosečno sa jednim stepenom hladnije temperature prosečne dnevne, potroši do 5 odsto više energije samo za zagrevanje prostorija, i ako bismo uzeli da je na primer u novembru mesecu prosečna mesečna temperatura bila oko 6 stepeni, a u decembru ili januaru oko -3, ili -4, praktično gotovo 50 odsto više energije će se utrošiti za zagrevanje prostorija”, ističe Aca Vučković iz Agencija za energetiku.

Iz agencije za energetiku podsećaju da se struja u tako hladnim danima mnogo više troši i na sve ostale životne potrebe, kao što je zagrevanje vrlo hladne vode u bojlerima, ali i duže korišćenje sijalica.

Te grejalice su najneefikasniji vid dogrevanja. Znači mnogo je ekonomski isplativije potrošačima da to rade TA pećima, ili da to rade nekim vrstama pumpi, na primer nekim split sistemima za grejanje. Najveći i najkorisnijji savet potrošačima je prvo, nemojte se grejati na električnu energiju, ako je ikako moguće, a drugo izvršiti izolaciju svojih stanova i unapredite energetsku efikasnost da što manje potrošite”, savetuje Slobodan Ružic, ekspert za energetiku.

U iščekivanju novih računa za struju, koji bi trebalo da budu ispravljeni potrošačima čiji su iznosi za decembar bili veći i za 100 odsto, nadležni apeluju da se do kraja zime ipak povede računa o potrošnji.Izvor B92

Join The Discussion

*

Compare listings

Compare