SKOK CENA STANOVA Evo zašto su poskupeli kvadrati u Beogradu

Za samo šest meseci prosečna cena stanova u novogradnji u Beogradu skočila je čak 23 odsto i danas iznosi oko 1.845 evra po kvadratu!

U prvoj polovini 2016. godine ganc novi stan mogao se pazariti za prosečnih 185.605 dinara po kvadratu, da bi već krajem godine srednja cena samo jednog kvadratnog metra iznosila 228.684 dinara ili pomenutih 1.845 evra. Ovakva promena cena od 2000. godine je bez presedana, pokazuju najnoviji podaci Sekretarijata za upravu – Sektor statistike grada Beograda.

 cene kvadrata

– Porast cena stanova u novogradnji rezultat je nedovoljnog broja takvih nekretnina. U Beogradu se mnogo gradi, ali potražnja je trenutno veća od ponude, što prirodno dovodi do skoka cena. U poslednje vreme banke su smanjile kamate za stambene kredite i time privukle i ohrabrile znatan broj kreditnih kupaca. Mnogi od tih potencijalnih vlasnika žele da novi život započnu u modernom stanu u kojem nisu potrebne nikakve izmene i prepravke – rekao je za “Blic” Vladimir Obradović, vlasnik “Nekretnina Obradović”.

Niske kamate za stambene kredite su evropski i svetski trend, no Obradović kaže da je još jedna bankarska pojava okrenula ljude ka kupovini nekretnina.

– Kamate za štednju su svuda u svetu danas niske. Ljudima se ne isplati da štede novac u bankama. Zato mnogi danas ulažu u nekretnine, koje mogu da izdaju i naposletku, ako to vlasnici žele, ponovo prodaju. Cena pri prodaji će svakako biti veća ako je stan noviji – dodaje on.

Prosečne cene stanova neznatno su digli i moderni stanovi u elitnim naseljima kojih je u Beogradu sve više.

– Stanovi “Beograda na vodi” jesu se pojavili na tržištu, ali kvadrat u stanu drugog reda sa pogledom na Savu zapravo je povoljniji nego kvadrat nekretnine koja gleda na Hram Svetog Save. Novoizgrađene zgrade oko Hrama i u centru Vračara i dalje drže primat kada je luksuz, a samim tim i cena u pitanju. Malo je novogradnje u samom centru grada, ali kada se takvi stanovi pojave, prodaju se gotovo odmah, a kupci ne pitaju koliko košta. Kvalitetna novogradnja u Bloku A učinila je da se ove skorašnje građevine visoko kotiraju, a nešto skuplji novi stanovi sa druge strane reke su i oko hotela “Jugoslavija”, Belvila, Arene – zaključuje on.

ČETIRI PUTA VIŠE NEGO 2000.

Za 17 godina prosečna cena stanova u novogradnji u Beogradu skočila je četiri puta.

Tako se u drugoj polovini 2000. godine dom u novoizgrađenoj zgradi mogao kupiti za 50.374 dinara po kvadratu, dok danas ta cena prelazi 200.000 dinara.

SVE VIŠE KUPACA IZ DIJASPORE

– Trend da naši ljudi koji žive i rade u inostranstvu kupuju stanove u Beogradu postoji već nekoliko godina, no sada je i tih kupaca više baš zbog stanja na bankarskom tržištu – objašnjava Obradović.

Najskuplji stanovi u samom centru, ali i na Novom Beogradu

NAJTRAŽENIJI I NAJSKUPLJI STANOVI NA VRAČARU d

izvor: blic.rs

Join The Discussion

*

Compare listings

Compare