Beograđani na mukama: Zgrade se sve više krive

Dok stanari desetak nakrivljenih zgrada u ulicama Save Burića i Miće Radakovića u Zemunu ne znaju šta će biti s njihovim životnim prostorom, stručnjaci su saglasni da analizu stanja na terenu treba da urade projektanti.

Kako su Novostima rekli iz “Komgrapa”, firme koja je gradila sporne zgrade, oni ne preuzimaju bilo koju vrstu odgovornosti, pa će sanaciju u privatnoj režiji najverovatnije morati da plate sami stanari.

Građevinci, inače, tvrde da postoje mnogobrojni faktori zbog kojih se zgrade krive. Uzrok može da bude u samom projektu ili je u pitanju greška izvođača radova.

“Postoji mogućnost da zemljište nije dobro ispitano pre početka radova. Projektant treba da prouči tlo i prema njemu uskladi utemeljenje objekata”, kaže građevinski inženjer Branko Dragićević.

“Problem su takođe glinovita tla koja ne reaguju dobro sa vodom. Ako se zgrade prave na glinovitom tlu, može da dođe do sličnih problema”, dodaju.

Prema njegovim rečima, u ovakvim slučajevima projektantske firme treba da urade analizu stanja i projekat sanacije. Tek potom bi se pristupilo ojačavanju temelja zgrada i prilagođavanju novonastalom stanju. To bi sprečilo dalje potonuće, odnosno zaustavilo dalje krivljenje.

Stručnjaci tvrde da sama zgrada može da bude nesimetrično opterećena. U tom slučaju, krivi se u jednu stranu, uprkos tome što je druga stana stabilna.

“Ako se zgrada krivi u jednu stranu, moguće je da je jedna strana na stabilnom tlu, dok druga nije”, kaže Ivan Babić, građevinski inženjer.

“Nažalost, moguće je da niko nije nadležan za sanaciju, osim stanara. Oni mogu da angažuju neku privatnu firmu. Problem ne može potpuno da se sanira, jedino da se ne pogoršava”, dodaje on.

Stambene zgrade 1973. godine izgradilo je preduzeće “Komgrap”, koje je nakon stečaja ponovo počelo da radi. U ovoj firmi nisu želeli da govore o ovom slučaju, ni da daju stručno mišljenje o sanaciji.

 

izvor: b92.net

Join The Discussion

*

Compare listings

Compare