Tri puta ne dođete – vi ste “nedostupni stanar”

Stambena-zgrada

Beograd — Stanari stambenih zgrada ne mogu više da budu nezainteresovani za poslove održavanja i neophodnih radova.

Takvo ponašanje im ne dopušta novi zakon o stanovanju i održavanju zgrada, kojim je predviđeno da u odlučivanju o važnim stvarima, učestvuju svi.

Predočavajući kako će to izgledati u praksi, Novosađanin Srđan Popović, koji je u prvoj grupi uspešno prošao obuku za profesionalne upravnike zgrada i vlasnik je i osnivač novosadske firme koja već osam godina ima iskustvo u tom poslu, kaže da onaj ko ne bude učestvovao, nema pravo da se kasnije buni zašto je nešto urađeno ili nije, pišu Večernje novosti.

„Ako neko triput uzastopno ne prisustvuje sednici Stambene zajednice, dobija status nedostupnog stanara. To znači da ne može da utiče na donete odluke. Taj status gube kada dođu na naredni sastanak i mogu ravnopravno sa ostalima da se uključe u donošenje odluka“, objašnjava Popović.

U slučajevima kada je neko od stanara sprečen da bude na sastanku Stambene zajednice kada se odlučuje, po rečima našeg sagovornika, neophodno je da predoči pismenu izjavu da nije u mogućnosti da prisustvuje, ali mora da se izjasni po tačkama dnevnog reda.

„Ovakav način rada doprineće da se stanari više zainteresuju za održavanje stambenog prostora i zajedničkih prostorija, ali i da ne dopuste da nekoliko njih odlučuje u ime svih. Ukoliko se dogodi da neko “minira” donošenje odluke i ne uradi se sanacija fasade, ili ne popravi krov koji prokišnjava, nema pojedinačnih kazni, već za to odgovara Stambena zajednica, ili upravnik zgrade“, ističe Popović.

Prve licence za profesionalne upravnike zgradama biće dodeljene polovinom jula, a u Novom Sadu, po rečima našeg sagovornika, od 3.300 zgrada, njih 2.800 je registrovano u skladu sa starim zakonom.

„Oko 800 zgrada u Novom Sadu već je ranije angažovalo upravnike i njihove usluge od 250 do 300 dinara plaćaju preko računa objedinjene naplate “Informatike”“, kaže Popović, dodajući da će i ubuduće sve stambene zajednice koje posao upravnika povere profesionalcima, tu dažbinu plaćati kao i dosad.

Sve stambene zajednice moraju da se registruju, a centralni registar će biti u Republičkom geodetskom zavodu, ali će svaka lokalna samouprava morati da ima svoju evidenciju. Ukoliko se u zgradama do kraja godine ne imenuju, odnosno, ne izabere upravnik, ili profesionalni upravnik, biće im postavljen prinudni upravnik.

Kada je reč o pravu glasa u skupštini stambene zajednice, vlasnik posebnog dela zgrade ima jedan glas, a u slučaju da jedna osoba poseduje više posebnih delova zgrade, ima onoliko glasova koliko ima posebnih delova u vlasništvu. Vlasnik garaže, kako precizira zakon, nema poseban glas po osnovu prava svojine na tom posebnom delu, osim u slučaju da je to jedini poseban deo koji jedan stanar ima. Tada ima pravo glasa u skupštini, ali samo za odluke koje se donose u vezi sa delom zgrade, u kom se nalazi garaža, garažno mesto, odnosno, garažni boks. Da bi se ispunio osnovni cilj zakona, da se zaustavi propadanje zgrada, u odlučivanju o neophodnim popravkama i radovima, mogu da odlučuju i zakupci stana. „Ta mogućnost im neće biti dozvoljena, odnosno, biće ograničena samo u slučaju ako vlasnik stana ne dozvoli da učestvuju u odlučivanju“, kaže Popović.

izvor: b92

Join The Discussion

*

Compare listings

Compare