Beogradski podstanar iz pakla: Duguje za račune 20.000 evra i odbija da se iseli

los stanar

Zamislite sledeću situaciju: imate stan koji želite da izdajete, nađete zainteresovanog koji bi plaćao mesečni zakup, a potom taj isti zainteresovani počne da vas ignoriše i odbija da izađe iz vaše nekretnine. Upravo to se dogodilo jednom stanovniku naše prestonice koji sa podstanarom muku muči već četiri godine.

los stanar

Naš sagovornik, koji je želeo da ostane anoniman zbog sudskog procesa koji je u toku, rekao je da su problemi sa podstanarom krenuli pre tri-četiri godine.

– On je tada potpisao ugovor sa mojim ocem da tu budu prostorije njegove advokatske kancelarije. Ubrzo, prestaje da plaća zakupnine, izbacuje svog poslovnog partnera iz stana i useljava svoju porodicu. U mom stanu živi sa dve ćerke i suprugom. Navodi da stan pripada njemu, što je besmisleno i sudski veštak je to osporio. Ja sam njega izbacio iz stana, ali on me je tužio i sud je naložio da se on vrati u stan. Naveli su još da sam ja prekršio zakon i da je moj postupak jednak bezvlašću. Jedini način da ga izbacim bio je da ga tužim sudu, pa da ga sud prinudno iseljava. To, evo, traje već četiri godine – kaže oštećeni na početku razgovora za NOIZZ.

Stan nije mali, što dodatno otežava situaciju. U pitanju je nekretnina od oko 100 metara kvadratnih koja se nalazi u opštini Voždovac, blizu naselja Dušanovac.

U klasičnom obliku otuđenja nečije imovine neverovatno ponašanje bahatog pojedinca samo može da vas iznervira. Naročito zbog podataka koje nam je otkrio sagovornik.

– Račune za Infostan ne plaća, a brojilo je prebacio nezakonito na svoje ime. Zbog toga je podignuta krivična prijava protiv Elektrodistribucije Beograd. Njegova dugovanja prema meni iznose već preko 20.000 evra i to bez troškova suđenja. Stan mogu da vratim samo sudskim putem, a to će potrojati bar još dve godine – kaže on i dodaje:

– Od prvog dana su podignuti sporovi protiv njega, a zakon mene, kao uknjiženog vlasnika, prepoznaje kao nekoga ko ima vlasništvo nad stanom a njega da ima državinu. To znači da ja kada unesem bilo koji komad nameštaja u tvoj stan automatski stičem državinu nad stanom. Praktično, zakon više štiti podstanara nego vlasnika stana.

Na teži način je došao do zaključka da više nikada i nikome neće izdavati stanove koje poseduje na duži vremenski period, što preporučuje i drugima.

– Dokle god imamo ovakav zakon da svako može da uzurpira tvoje vlasništvo i da ga koristi bez da išta plaća, a da ga država podržava, imaćemo i ovakve probleme. Država i zakon su glavni krivci za ovako stanje. Bez promene zakona stanodavci mogu samo da mole Boga da su im stanari normalni. Zato sam i počeo da izdajem druge stanove “na dan” i to strancima – zaključuje oštećeni.

Šta kaže zakon?

– Dešavaju se takve situacije. Čovek koji je ušao u stan imao je osnov da uđe, imao je neku vrstu ugovora. Pretpostavljam da je u ovom slučaju to bio ugovor o zakupu sa njegovim ocem. Kad neko ima osnov, ti njega ne možeš da izbaciš državinskom tužbom jer ona ne ulazi u pravo svojine već samo u poslednju mirnu državinu. Vlasnik je njega samovlašćem iselio, a ovaj ga je tužio zbog ometanja državine jer je nesporno on bio u mirnoj državini. Sud je posle toga rekao da se vrati stanje kakvo je bilo. Sada vlasnik stana može da pokrene svojinsku tužbu gde dokazuje pravo svojine. To ne bi trebalo dugo da traje – rekli su za NOIZZ iz jedne beogradske advokatske kancelarije.

Prvo se donese prvostepena presuda, a kada se na nju uloži žalba onda dolazi do drugostepene presude. Potom se sprovodi izvršenje gde podstanara izvršitelji iseljavaju.

– Ako neko dođe sa ulice i useli ti se u stan, on nema mirnu državinu jer je došao nezakonito. Međutim, onog kome si ti dao da se useli na osnovu nekog pravnog osnova, ne možeš jednostavno da iseliš pošto može da te tuži za državinu – objašnjavaju nam.

Ukoliko je ugovor zaključen na neodređeno, onda bilo koja od dve strane može da otkaže ugovor o zakupu. A ako je ugovor zaključen na određeno vreme, podstanar ne može biti izbačen ukoliko ugovor nije istekao.

– Postoje odvojene stvari i to nema veze sa državom. Zakon reguliše dve vrste tužbi: svojinsku i državinsku. Državinu ima i onaj ko nije vlasnik, a svojinu samo vlasnik. Podstanar će kasnije biti dužan da mu plati sve troškove, da mu plati stanovanje i pravda će na kraju biti zadovoljena – zaključuju iz advokatske kancelarije.

Izvor: Noizz.rs

Join The Discussion

*

Compare listings

Compare