Za ar zemlje u Surčinu „Putevi” plaćaju do 3.200 evra

“Putevi Srbije” okončali eksproprijaciju na deonici Surčin – Obrenovac na Koridoru 11. Vlasnicima je isplaćeno oko milijardu dinara, odnosno osam miliona evra. Trenutno se gradi samo most na Savi

EKSPROPRIJACIJA zemljišta od Surčina do Obrenovca je završena na ukupnoj površini od 240 hektara, saznaju “Novosti” u “Putevima Srbije”. Time je omogućena izgradnja ove deonice auto-puta u ukupnoj dužini od 17,6 kilometara. Vlasnicima je isplaćeno oko milijardu dinara, odnosno osam miliona evra.

Najmanje novca dobili su vlasnici njive sedme klase u katastarskoj opštini Boljevci, svega 200 dinara po kvadratnom metru, dok je najskuplje plaćen kvadrat placa u Surčinu koštao čak 20 puta više. Vlasnicima najbolje pozicioniranih građevinskih parcela isplaćeno je 4.000 dinara po kvadratu, odnosno oko 3.200 evra za ar zemlje.

U “Putevima Srbije” kažu da će iz svojih kuća morati da se isele 24 porodice, jer je na teritoriji opštine Surčin eksproprisano 14 objekata, a u Obrenovcu još 10. Na trasi budućeg auto-puta trenutno se odvijaju samo radovi na mostu preko Save, tako da nije bilo potrebno prinudno iseljavanje.

– Nije bilo spornih slučajeva, ali je u postupku eksproprijacije pred nadležnim opštinskih upravama bilo stranaka koje su odbile ponude za eksproprisane nepokretnosti – navode u “Putevima Srbije”. – Te stranke su upućene da u vanparničnim postupcima, pred nadležnim sudovima ostvare pravo na naknadu.

Radnici pri Communications Construction Company u martu su započeli radove u Bariču, gde će “nići” most od skoro dva kilometra koji će premostiti i Savu i Kolubaru. Planirano je da se posao okonča za tri godine, a kada ovi radovi budu završeni, Beograđani će umesto nebezbednom i neuslovnom Ibarskom magistralom, ka Crnoj Gori putovati modernom saobraćajnicom u šest traka.

Projekat ove trase je uradio Saobraćajni institut CIP, a predviđeno je da se vozači na ovu deonicu uključuju na petljama “Batajnica”, “Dobanovci”, “Ostružnica”, “Orlovača” ili “Bubanj potok”. Posle će obilaznicom stizati do petlje “Surčin” koja je početni deo auto-puta E-763, Beograd – južni Jadran.

PROSEK

PROCENU tržišne vrednosti napravila je Poreska uprava u zavisnosti od vrste, kulture i klase zemljišta. Cena kvadrata razlikuje se u zavisnosti od mesta gde se njiva ili plac nalazi. Tako je kvadrat njive u Boljevcima koštao 200, u Jakovu 400, a u Surčinu 900 dinara. Za građevinsko zemljište “Putevi” su vlasnicima placa u Boljevcu plaćali 2.000 dinara po kvadratu, u Jakovu 2.500, a u Surčinu 4.000 dinara. Na teritoriji opštine Obrenovac u Mislođinu i Bariču najniža cena kvadrata je bila 1.500.

 

izvor: Novosti

Join The Discussion

*

Compare listings

Compare